Werkt het koolhydraatarm dieet?

Het koolhydraatarm dieet was bedoeld voor personen met diabetes. Zo konden ze tijdelijk hun bloedglucose waarden onder controle krijgen zonder medicijnen.

Nu bleek dat zij ook nog eens heel wat gewicht verloren tijdens dit dieet. Het was zeker de moeite waard om het als een afvaldieet te lanceren.

Hoe werkt het!

Koolhydraten bevinden zich in bijna alle voedingsproducten. Dat zijn de suikers en zetmeel. Ons lichaam heeft deze stoffen nodig om hier energie van uit te putten. Het insuline hormoon in je lichaam komt vrij als je gegeten hebt.

Dit stofje zorgt ervoor, dat de suikers in het bloed omgezet worden in energie. Wanneer er dagelijks te veel koolhydraten worden genuttigd, worden je cellen lui. Zie het als een soort verslaving aan suiker. Ze accepteren het insuline hormoon niet meer.

Dus blijven de suikers ophopen in het bloed. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Naast het feit dat het ook nog eens vet aanmaak stimuleert. Dus het koolhydraat arm dieet is een soort afkickdieet. Vooral bij personen waar diabetes net is ontdekt wordt dit dieet toegepast.

Wat mag je niet?

Koolhydraatarm betekent niet koolhydraatvrij. Dus je mag koolhydraten beperkt consumeren. Het is niet de bedoeling om alles weg te laten. Wat laat je wel liggen? Alles waar suiker in zit, alles wat met deeg is gemaakt en alles waar zetmeel in zit.

Denk aan de frisdranken waar veel suiker in zit, of de heerlijke pizza, dat uit deeg bestaat, ook aardappelen kan je beter aan de kant zetten.

Wat mag wel?

Kaas, kip, mager vlees, vis, ei bevatten helemaal geen koolhydraten en mogen dus onbeperkt gegeten worden. Kies voor een light frisdrank of water bij je maaltijden en zeker niet voor een vruchtensap. Groente en fruit bevatten ook koolhydraten, maar zijn veelal van de goede soort.

Ze worden sneller verwerkt. Toch moet je uitkijken. Het ene fruit bevat meer koolhydraten als de ander. Neem liever een appel in plaats van een banaan. Een banaan bevat evenveel koolhydraten als een witte boterham. Niet geschikt voor dit dieet dus.

Ook bij de groente zijn er geboden. Kies voor vers in plaats van gekookt. Wortels en peulen bevatten te veel koolhydraten. Neem liever komkommers, courgette of aubergine. In een koolhydraatarm dieet draait het vooral om de balans in je eetgewoonte.

Tel netjes het aantal koolhydraten per portie na. Je mag maximaal 220 tot 300 koolhydraten per dag consumeren.

Waarom val je af?

Ten eerste wordt je bloed suiker gebalanceerd, waardoor je geen extra vet aanmaakt. Ten tweede eet je producten, die ook minder calorieën bevatten. Dus vermager je ook veel sneller. Dit dieet kan lang aangehouden worden zonder dat er complicaties ontstaan.

Het koolhydraatarm dieet is een zeer gezonde leefstijl.

Plaats een reactie