Het Ziekenhuisdieet: Snelle Fix of Bedrog?

Het ziekenhuisdieet wint de afgelopen maanden veel populariteit bij mensen die (snel) willen afvallen. Veel mensen hebben hier successen mee, maar ook hoor je dat er veel terugval kan zijn. Werkt dit nou echt? 

Het ziekenhuisdieet is in feite zoals het klinkt, het dieet (lees: de voeding) dat veel mensen in krijgen als ze in het ziekenhuis liggen. Vaak kom je daar niet onderuit als je in het ziekenhuis ligt, het is simpelweg het enige wat ze te bieden hebben.

Inhoud van dit artikel

Een paar kenmerken zijn

– binnen 3,5 of 13 dagen weinig en gericht eten
– voornamelijk groente, fruit, en een beetje vlees of vis
– het doel om zo veel mogelijk gewicht te verliezen, niet persé vetmassa 

Anderszijds kan het een medische noodzaak zijn dat je op een ‘ziekenhuis’ dieet gaat.

Het kan zijn dat de dokter concludeert dat je bepaalde voeding moet eten om een bepaald effect te bereiken, bijvoorbeeld dat je meer groente/fruit gaat eten zodat je immuunsysteem sterker wordt.

Andere redenen voor het ziekenhuisdieet zijn:

– Snel gewicht verliezen voordat je een operatie ondergaat
– Aanvulling van bepaalde voedingsstoffen of vitamines
– Op korte termijn veel afvallen
– Voor verschillende medische redenen die de dokter belangrijk vind

Werkt het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet

Nou en of. Maar er zit een paar flinke haken en ogen aan.

Wat je zult merken als je dit dieet volgt is dat je veel gewicht verliest in weinig dagen. Dit is uiteraard fijn, maar absoluut niet ‘gezond’.

Wat er namelijk gebeurd is dat je lichaam is ‘schaarste modus’ gaat. Je lichaam merkt dat er minder voedsel binnenkomt, dus gaat het zo effectief mogelijk vet proberen op te slaan zodra je weer naar je normale dieet gaat.

Zolang je dus het ziekenhuisdieet volhoudt kan je inderdaad afvallen, maar ga je weer normaal eten, denkt je lichaam: “YES! Daar is mijn voedsel weer. Opslaan, opslaan, opslaan, en snel een vetreserve aanmaken. Want stel dat dit nog een keer gebeurd, heb ik in ieder geval nog een flinke voorraad vet om te gebruiken als ik weer verhongerd word.”

Oordeel

Gebruik het als het echt niet anders kan, of je dokter dit adviseert. Je gaat namelijk jezelf verdoemen tot een jojo bestaan, en dit gaat op de lange termijn niet werken.

Plaats een reactie