Wat is het koolhydraten dieet? Wat zijn koolhydraten?

koolhydraten dieetVoordat we starten met het populaire koolhydraten dieet, is het zeker verstandig om te weten wat koolhydraten precies zijn. Waar dienen ze voor? Waarom komen we aan?

Wat verandert het koolhydraten dieet in ons lichaam? Vaak wordt er gesproken over een crashdieet. Is dit een fabeltje of is het koolhydraten dieet inderdaad slecht voor ons.

Koolhydraten

Dit zijn suikers en het zetmeel in de voedingsmiddelen. Ze worden in je lichaam omgezet tot energie en vet. Het tweede is dus niet wat we graag hebben. Waarom wordt het opgeslagen als vet? Ieder lichaam heeft een bepaalde dosis energie nodig om voort te kunnen.

Dit verschilt per persoon. Ongeveer 60 koolhydraten per maaltijd en rond 15 koolhydraten per tussendoortje is genoeg voor een hele dag. Zonder extra inspanning. Een sporter heeft zeker meer koolhydraten nodig en zijn lichaam verwerkt dat ook, zoals het moet.

Het koolhydraten dieet is bedoeld voor wanneer je veel koolhydraten consumeert dan dat je lichaam kunt verwerken. Dit kan zijn door een afwijking in je insuline aanmaak. Bijvoorbeeld bij een diabeet. Maar vaak ligt de oorzaak bij onnodig veel consumeren van voedsel en lekkernijen.

In bijna elk voedingsmiddel zitten koolhydraten. Vaak eten en drinken we meer dan dat we nodig hebben. Je lichaam verwerkt slechts de koolhydraten, die op dat moment nodig zijn. Het overige wordt opgeslagen als vet, voor in de toekomst. Dus wanneer je blijft consumeren wordt het voorraad vet alsmaar groter.

Koolhydraten dieet

Het is inderdaad een crash dieet als je er niet verstandig mee omgaat. Koolhydraten weglaten voor een lange tijd of juist vervangen met eiwitten voor een periode langer dan 10 dagen is zeker niet goed voor je lichaam.

Een overdosis eiwitten zijn ook zeer slecht voor je nieren en lever. Je moet het koolhydraten dieet toepassen in je eet stijl. Je moet je gewoonten aanpassen, zodat je koolhydraten consumptie en het verwerken ervan in balans komen. Dat kan zeker ook met een stukje extra beweging.

Wanneer je lekker wilt blijven eten en drinken zonder een streng dieet, kunnen koolhydraten worden afgebroken door sport. Hardlopen of fietsen zijn goede activiteiten. Een mildere vorm van het koolhydraten dieet is dan voldoende. Beweging geeft toestemming om bijvoorbeeld pasta te eten.

De bedoeling achter het dieet is, dat je het eten verspreidt over kleinere porties. Je eet bijvoorbeeld 8 x iets op een dag in plaats van 2 x. Meestal slaan we het ontbijt over. Wat trouwens zeer slecht is voor je metabolisme.

Je probeert het aantal koolhydraten per portie te beperken, door bijvoorbeeld bij de grote maaltijden extra groente op te scheppen in plaats van rijst en pasta. Zorg voor balans in je maaltijden. Het koolhydraten dieet betekent zeker niet, dat je niets meer mag eten.

Plaats een reactie