Het ziekenhuisdieet is misschien wel een van de meest populaire crash diëten die er te vinden zijn. Dat komt onder meer vanwege de naam. De term “ziekenhuis” suggereert dat het een gezonde manier is, een medische manier, om af te vallen en gewicht te verliezen.
Die gedachte moet je misschien nog even herzien. We leggen je straks uit waarom een crash dieet nooit een goed idee is om af te vallen. Ook geven we je alternatieven om van het ziekenhuisdieet een gezondere variant te maken.
Afvallen is niet vanzelfsprekend. Snel afvallen al helemaal niet. Je moet je bedenken dat je er veel tijd over hebt gedaan om te dik te worden. Dan kun je niet verwachten dat je in een paar dagen afrekent met die vetmassa. Dat heeft op zijn minst meerdere weken en wellicht zelfs meerdere maanden nodig.
Inhoud van dit artikel
Het ziekenhuisdieet
Het ziekenhuisdieet is een bekend crash dieet. Bij het ziekenhuisdieet halveer je de hoeveelheid calorieën die je op een dag nodig hebt. In veel gevallen worden 2.000 calorieën dus 1.000 calorieën. Je zou kunnen spreken van een puntendieet, aangezien je de hoeveelheid calorieën als punten bij moet houden om af te vallen. Het is zaak om meer calorieën te verbranden dan dat je binnenkrijgt.
Het gevolg is dat je razendsnel afvalt in gewicht. Wie op de weegschaal staat merkt vaak al snel dat de weegschaal een stuk gunstiger uitvalt.
Maar het is niet zo dat je vetmassa verliest met dit dieet. Het gaat in de eerste plaats vooral om het verliezen van veel vocht (en dus veel gewicht). In de tweede plaats wordt ook de spiermassa aangetast door het ziekenhuisdieet. Spieren worden afgebroken en daardoor verlies je ook gewicht.
Gezond is dat echter niet.
Gevolgen
Los van dat je spiermassa verdwijnt en je dus letterlijk verslapt, kan een te lange blootstelling aan het ziekenhuisdieet ook resulteren in een lage weerbaarheid. Je bent sneller vatbaar voor ziektes, voelt je ellendig en bent ook niet meer gelukkig. Zowel mentaal als fysiek merk je een achteruitgang.
Wat dat betreft is het niet verantwoord om een ziekenhuisdieet aan te gaan.
Hoeveel kilo afvallen is gezond?
Een crash dieet – waaronder het ziekenhuisdieet – stelt dat je 5 kilo per week kan verliezen. Sommige crash diëten noemen nog hogere hoeveelheden. Maar wat is nu eigenlijk gezond? Wanneer we naar een normaal mens kijken, kunnen we aannemen dat het verliezen van 1 tot 2 kilo in de week al vrij veel is, maar nog redelijk gezond. Mits het op een verantwoorde manier gebeurt. Dat betekent: veel gezonde voeding, meer beweging. En niet door het vasten en onthouden van voeding en de daar bijhorende voedingsstoffen. Wil je op een gezonde manier afvallen? Daarvoor zou je moeten uitkijken naar een gezondere variant voor het ziekenhuisdieet. Hieronder schetsen we kort een idee van hoe je gezonder af kan vallen door het ziekenhuisdieet iets aan te passen.
Gezondere variant van het ziekenhuisdieet
Het is gezonder om het ziekenhuisdieet om te draaien. In plaats van dat je de hoeveelheid calorieën telt en halveert, kun je beter besluiten de koolhydraten te gaan tellen en halveren.
Koolhydraten zijn vaak de dikmakers, zeker als het snelle koolhydraten zijn. Snelle koolhydraten zitten in banket, snoepgoed, fastfood en kant-en-klare maaltijden. Ze geven je korte tijd een voldaan gevoel, maar de meeste suikers in die gerechten worden vervolgens razendsnel opgeslagen als extra vetmassa.
Door koolhydraten te beperken ontneem je jezelf geen spiermassa, verlies je geen overdadige hoeveelheden vocht én krijg je gewoon veel energie. De meeste mensen die een koolhydraatarm dieet volgen vallen niet alleen af, maar worden over het algemeen gezonder. Het duurt dan weliswaar wat langer, maar het resultaat is wel blijvend en zonder schade voor je lichaam.